Norrbottens län

Norrbottens län

Detta är Norrbottens län!

Norrbottens län, beläget i norra Norrland, är Sveriges nordligaste län. Residensstad är sedan 1856 Luleå; innan dess (1810-1855) var Piteå länets huvudstad.Kommuner i Norrbottens län

Arjeplog
Arvidsjaur
Boden
Gällivare
Haparanda
Jokkmokk
Kalix
Kiruna
Luleå
Pajala
Piteå
Älvsbyn
Överkalix
Övertorneå

 

Norrbottens län är landets största och ytmässigt nära en fjärdedel av Sveriges totala landareal. Norrbottens län består av landskapet Norrbotten (den före detta norra delen av Västerbotten) samt den nordliga delen av landskapet Lappland. Länet har 14 kommuner. Störst arealmässigt är Kiruna kommun, minst är Haparanda kommun. Största folkmängden har Luleå kommun och den minsta har Arjeplogs kommun.

Norrbottens läns valkrets utgör valkrets vid riksdagsval i Sverige.

Norrbottens län är kontrasternas län. Här finns landets högsta fjäll, Kebnekaise, och landets djupaste sjö, Hornavan, 232 meter. Samtidigt som det är permafrost i fjällområden strömmar turister till havsbaden vid Bottenvikskusten.

Kustområdet är den mest befolkade delen av länet. Mer än hälften av norrbottningarna bor inom några mils radie från residensstaden Luleå. Området har 170.000 invånare. Det är den största befolkningskoncentrationen i norra Sverige.

Inlandet har naturtillgångar i form av skog, malm och vattenkraft, medan de flesta industrierna ligger vid kusten; i Piteå, Luleå och Kalix.

Malmfälten med gruvorterna Kiruna och Gällivare har tillsammans cirka 40.000 invånare. Längs Bottenviken, på svenska och finska sidan, bor totalt mer än en halv miljon människor. Ur ett nordiskt perspektiv är Bottenvikskusten en befolkningstät tillväxtregion.

Barentsregionen, som utgörs av de norra delarna av Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland, har cirka sex miljoner invånare. Norrbotten tillhör denna stora nordliga region, som väcker allt större intresse i EU och världen.

Norrbottens läns landsting arbetar för dig som bor i Norrbotten. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Landstinget är länets största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Landstinget bedriver hälso- och sjukvård, tandvård och utbildning. Vi medverkar även till Norrbottens utveckling och ger stöd till kultur, kollektivtrafik och de mindre företagens utveckling. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

En reaktion på ”Norrbottens län”

  1. Hej
    Kommer efter sommaren att börja på folkhögskola i Älvsby och skulle behöva hyra en lägenhet. Är icke rökare och är djur vän men har ej några. En 22 åring kille som har en positiv instelningning på de mesta och är lätt att komma överens med

    Hör järna av dig för hade Gött HEJ

Jag söker lägenhet och detta är mina önskemål och kontaktuppgifter!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.