Hyresvärdar

Hitta lediga lägenheter eller hyr ut din egen lägenhet i andra hand

Hemsidan Samtrygg.se hjälper både privatpersoner som vill hyra bostad och även privatpersoner som vill hyra ut sin lägenhet i andra hand på ett smidigt sätt.

Kika in Samtrygg.se och skapa ett konto helt gratis oavsett om du vill hyra eller om du vill hyra ut.

För dig som söker lediga lägenheter och hyresvärdar.

Välj i listan nedan vilket län du vill söka hyresvärdar i och sedan kan du välja även mellan kommuner i ditt valda län.
Tänk på att inte endast titta på en enskild kommun utan även grann-kommunerna. På så sätt kan du hitta fler hyresvärdar som kan ha lediga lägenheter.

Välj län för att hitta hyresvärdar

Blekinge län
Dalarnas län
Gotlands län
Gävleborgs län
Hallands län
Jämtlands län
Jönköpings län
Kalmar län
Kronobergs län
Norrbottens län
Skåne län
Stockholms län
Södermanlands län
Uppsala län
Värmlands län
Västerbottens län
Västernorrlands län
Västmanlands län
Västra Götalands län
Örebro län
Östergötlands län

Lediga lägenheter finns kanske i grannkommunen?

Vi beskriver alla kommuner så du får avgöra själv vilken kommun du vill flytta till. Information finner du på respektive kommuns sida som du kommer till genom att först välja län.

Så hittar du din nya hyreslägenhet

Att hitta en hyreslägenhet kan vara svårt och ganska tidskrävande. Till din hjälp har du vår sajt.

Du kan hitta en lägenhet att hyra på flera olika sätt. Det första du måste göra  är att ta reda på vilka som hyr ut lägenheter där du bor och sedan är det bara att plocka upp telefonen och börja ringa.
På kommunernas hemsidor finns det länkar till de kommunala bostadsbolagen, vi har samlat dem alla men även privata hyresvärdar som kan vara svårare att hitta på nätet.

Ett bra tips för dig som söker en lägenhet eller hyresrätt i ett visst hus är att titta i trappuppgångarna – hyresvärdarna måste nämligen informera där om vem som förvaltar huset och lämna kontaktuppgifter om var de kan nås.

En del kommuner har egen bostadsförmedling.
Fastighetsägarföreningar på vissa orter har startat egna förmedlingar och det finns även privata förmedlingar i vissa fall.

Både kommunala och privata förmedlingar måste följa regler som till exempel styr vilka avgifter de får ta ut. Några tar betalt av dig om du vill stå i kö för att hyra bostad medan andra är gratis.

Hyreslägenhet betalar du endast hyra för

Det är bara bostadsrätter och friköpta hus som man får sälja.
Det innebär att det inte är tillåtet att ta betalt för ett hyreskontrakt.
Den som begär ekonomisk ersättning för att du skall få ett kontrakt, så kallade svarta pengar, kan dömas för det.  Även om du som köpare inte gör något brottsligt när du betalar för ett hyreskontrakt så är det riskabelt eftersom du riskerar att förlora både lägenheten och pengarna.

Diskriminera eller inte till en bostad

Det är olagligt att diskriminera bostadssökande på grund av ras, hudfärg, nationell eller etnisk bakgrund, religion eller sexuell läggning. Detta regleras i lagen. Din kommunala konsumentvägledare och Diskrimineringsombudsmannen, kan ge dig mer information om hur du går till väga om du känner dig diskriminerad.

Vad är en hyresrätt och vad gäller?

En hyresrätt är en lägenhet som du hyr. Du kan hyra lägenheten av ett kommunalt bostadsbolag (allmännyttan), en privat hyresvärd eller i andra hand av en privatperson.

Att bo i hyresrätt innebär att du får ganska mycket service från din hyresvärd. Om det uppstår problem i lägenheten är det bara att ringa efter hjälp. Däremot har du mindre möjlighet att påverka ditt boende så som byta golv eller slå ut väggar. Men om du har samråd med din hyresvärd så kan många saker lösa sig.

Räkna på om du istället kan köpa en bostad

Har du möjlighet att köpa bostad istället för att hyra? Hemsidan Consector.se kan hjälpa dig att räkna på om du kan få lånelöfte för att köpa en bostad. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Consector.se.