bästa hemförsäkringen

Bästa hemförsäkringen

Över 1 000 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är även gratis att starta konto för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.

 

 

 

De allra flesta behöver en hemförsäkring. Om du bor i egen bostad bör vara försäkrad med hemförsäkringen. Den här försäkringen ger dig skydd om hemmet skadas av brand och vatten. Den kommer också att ge dig det ekonomiska stöd du kan behöva om dina saker blir stulna.

Men hur ska du hitta den allra bästa hemförsäkringen? Det finns ju många att välja från och vid första anblick kan varje försäkring som du erbjuds verka vettig. Det finns skillnader och genom att tänka logiskt och jämföra på ett metodiskt sätt kommer du att hitta rätt.

Det viktigaste är att du är väl medveten om dina behov. Du kan nämligen påverka din försäkring genom att lägga till punkter eller öka ersättningsnivåer om du vill det. Men vi börjar med att se på lite olika varianter av hemförsäkringar som är snarlika men ändå viktiga att skilja på.

Hemförsäkring för hyreslägenhet

När du bor i en hyresrätt behöver du en hemförsäkring som gäller för dig, den du bor med, och för de saker som du lånar, hyr eller äger. Den här försäkringen kommer att täcka viktiga saker som:

 • Inbrott
 • Brand
 • Vattenskador
 • Saker som går sönder
 • Saker som tappas bort
 • Ersättningsbostad

Hemförsäkringen för hyreslägenhet kan vara väldigt viktig för dig som bor i en hyresrätt och av något skäl behöver flytta ut ur den. Du kan få hjälp med en tillfällig bostad med försäkringen tills du kan flytta tillbaka till ditt ordinarie boende.

När du hyr en bostad är det ju inte sällan så att du även hyr inredning. Hemförsäkringen för hyresrätten är utformad med tanke på detta. Den ger dig ett fullgott skydd för allt som du hyr i ditt hem.

Försäkringen för hyresrätten kan anses behöva lite mindre än de som är till för bostadsrätter och villor. Det bör avspeglas i priset. Men det betyder inte att du ska nöja dig med vad som helst. Var medveten om vad du har rätt till och vilka tillägg du kan göra!

Hemförsäkring för bostadsrätt

När du äger en bostadsrätt kommer du utöver punkter nämnda för hemförsäkring för hyresrätt ha ett behov av att försäkra fast inredning i bostaden. I bostadsrätten har du ansvar för både ytskikt (väggar, tak och golv) och fast inredning (vitvaror och sanitetsgods). Om dessa delar behöver reparation ska du ha en hemförsäkring särskilt till för bostadsrätten eller med bostadsrättstillägg för att bli ersatt.

Om du har ett lån för din bostadsrätt kanske du också vill ha ett tillägg som hjälper dig att bo kvar om du till exempel blir långtidssjukskriven och får en lägre inkomst.

Hemförsäkring för villa

Hemförsäkringen för villa är också av intresse för dig som bor i radhus eller kedjehus. Det här är en försäkring som även inkluderar tomt och annan byggnation som kan tillhöra fastigheten. Ett hus kan ju också drabbas av skador som inte blir aktuella för alla lägenhetsägare som till exempel problem med tak eller vattenskador på grunden.

Det finns också hemförsäkringar för hus som enbart är till för byggnaden. Denna variant kan vara av intresse om du inte kommer att bo i huset som du behöver försäkra.

Inte bara när du är hemma

Det är ganska vanligt att tro att hemförsäkringen bara är till för hemmet. Men faktum är att de allra flesta hemförsäkringar har punkter som täcker situationer utanför hemmets trygga vrå. Det här är till exempel den försäkring som kan ge dig ett skydd när du är ute och reser. Dessutom kan den användas för att täcka kostnader för rättstvister.

Andra tillfällen då hemförsäkringen kan bli aktuell även utanför hemmet är:

 • Om du måste betala skadestånd
 • Om du blir skadad till exempel genom att överfall
 • Om du råkar ut för ID-stöld

Några intressanta delar av hemförsäkringen att beakta

Det finns punkter som kan vara lite extra intressanta att se på när du jämför hemförsäkring. Det här är punkter som inte alltid är med som en naturlig del av försäkringen. Du kan få betala extra för dem och det kan det vara värt. Dessutom kan det finnas lite olika nivåer. Det gör att du kan betala mer om du vill ha en högre ersättning om skada eller stöld inträffar.

Ta reda på om hemförsäkringen för hyresrätten innehåller:

Allrisk

Det här är en försäkring som ibland kallas för otursförsäkring. Det är försäkringen som gäller dina saker om de skadas eller förloras när något plötsligt händer. Det är viktigt att du ser på det högsta ersättningsbelopp som du kan få. Många gånger kan du betala för högre nivåer vilket kanske är det värt för dig med stöldbegärliga saker av högt värde.

Flyttförsäkring

Det kan också vara en fördel med försäkring för flytt. Om något skulle gå sönder eller försvinna på vägen kan den här delen av hemförsäkringen täcka för detta. För personer som flyttar ofta är det här en mycket bra försäkring att ha. Den ska gälla både då du hyr in professionell hjälp och då du sköter flytten själv med familj och vänner.

Bättre reseskydd

Den som reser mycket behöver en hemförsäkring med bättre reseskydd. Det kan till exempel innebära att du får bitar som:

 • Förseningsbeskydd
 • Ersättningsresa
 • Självriskbefrielse
 • Avbeställningsskydd

Det här är punkter som du inte kan räkna med i en vanlig hemförsäkring med ett grundläggande reseskydd. Tänk också på att se på beloppen som du ersätts med. Om du reser ofta vill du att din hemförsäkring ska vara extra stark i detta avseende.

Hemelektronik

Vad händer om din nya dator eller musikanläggning blir stulen? Din hemförsäkring kan delvis eller helt täcka nya maskiner. Det betyder att du med den bästa hemförsäkringen vid stöld kan få en helt ny apparat och inte bara en del av kostnaden för den.

Hur ska du välja rätt?

Det finns alltså en hel del variation på hemförsäkringar och det gäller att noga läsa igenom vad en försäkring innefattar och med vilka nivåer innan du tecknar den. För att välja rätt ska du börja med att bena ut vad du verkligen behöver. Nästa punkt blir att fundera på om du är villig att betala extra för vissa saker eller inte.

När du väl har kommit fram till vad du behöver är det inte så svårt att jämföra liknande försäkringar. Det gör du enklast online. Glöm inte bort att du även kan be ett försäkringsbolag om att ge dig ett erbjudande. Det kan leda till att du får en riktigt attraktiv hemförsäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa med alla punkter som du är ute efter och ett rimligt pris.

Över 1 200 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är gratis att starta konto även för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.