Finansiera renoveringen av din lägenhet

Det har blivit allt mer vanligt att vilja renovera i sitt hem. Att ha ett snyggt, modernt och stilrent hem är något som de allra flesta strävar efter, men ibland kan det krävas större åtgärder än att byta ut möblemang som soffa och matgrupp. I dessa fall kan det då vara läge för en renovering av bostaden. Att renovera är väldigt roligt och ännu bättre blir det om slutresultatet blir som man har tänkt sig. Trots att det är kul så kan det också vara stressigt. Det är mycket som måste planeras och du måste dessutom se till att finansiera renoveringen på ett smart och effektivt sätt.

Hur mycket en renovering kommer att kosta dig beror på många olika saker. Till att börja med beror det på omfattningen av din renovering, men även rummets yta och val av inredning är avgörande faktorer. Innan du sätter igång att börja slå bort kakel eller köpa en ny toalettstol så behöver du se till att skapa en bra planeringslista. Planeringslistan är till för att du ska kunna se ungefär hur mycket din renovering kommer att hamna på.

Finansiering av renovering

Visst är det fullt möjligt att renovera en lägenhet med hjälp av sparade pengar, men är det en mycket kostsam förändring du ska göra är det inte alltid säkert att den egna ekonomin kommer att räcka till. I de flesta fall väljer människor därför att använda sig av lånade pengar och när det kommer till renoveringslån finns det många olika vägar att gå. Här finns det ett flertal olika låneformer att välja mellan där du kan ansöka med eller utan UC, trots betalningsanmärkningar eller med låg ränta.

Här nedan kommer vi att gå in djupare på de olika låneformerna som du kan använda dig av för att finansiera din renovering. Kom ihåg att jämföra lån och långivare innan du väljer. Vi kommer att dyka djupare in i detta längre ner i texten, men med en jämförelsesajt som exempelvis AxoFinans.se kan du luta dig tillbaka och låta internet göra jobbet.

Privatlån för renovering – Ett privatlån som kan du använda dig av när du ska renovera. Lånen kan i de flesta fall stiga upp till ett belopp på 600.000 kronor och sker utan att du behöver lämna någon säkerhet. Privatlån beviljas även om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare och du kan få pengarna på kontot inom loppet av några bankdagar efter signering.

Baka in i bolånet – Vill du renovera i samband med att du köper en ny lägenhet? Då kan det vara en god idé att baka in renoveringslånet i bolånet. På så sätt slipper du amortera och betala ränta på två stycken lån och kan således spara in en hel del pengar. I samband med ett bolån är det dock viktigt att komma ihåg att du oftast inte får ha några betalningsanmärkningar och att du måste låna med bostaden som säkerhet.
Även om du tar ett privatlån för att renovera så är det ibland möjligt att baka in ditt privatlån i bolånet i efterhand. Dock finns det en del villkor som kan förhindra att du bakar in ditt privatlån i bolånet om du har en för hög belåningsgrad på din bostad. Dessa regler kommer från amorteringskravet som infördes för några år sedan.

Jämför innan du väljer

Innan du ansöker om ett renoveringslån är det viktigt att du har is i magen. Med det menar vi att du inte ska stressa fram ditt lån, utan ta god tid på dig så att du kan hitta det bästa lånet för just dig och din plånbok. Det bästa är att använda sig av en jämförelsesajt. Som tidigare nämnt kan en jämförelsesajt se till att du får låneerbjudanden från flera olika banker, så att du sedan i lugn och ro kan se vad aktörerna eller bankerna är villiga att erbjuda.

Det finns flera anledningar till varför du alltid ska jämföra lån innan du väljer. Till att börja med så kan du jämföra för att se till att du hittar en bank som kan erbjuda dig det belopp och den löptid som du önskar, men den kanske viktigaste anledningen är för att du ska hitta så bra villkor och ränta som det bara går. Om räntan är alldeles för hög kommer detta att påverka din ekonomi negativt.

Många drar sig för att jämföra för att de tror att det är en tjänst som kostar pengar men så är inte fallet. Idag kan du använda dig av jämförelsesajter helt kostnadsfritt och du är aldrig tvingad att ta något av de lån som du erbjuds. Dessutom slipper du flera kreditupplysningar på dig som privatperson. Om du hade ansökt på egen hand från flera aktörer så hade du också samlat på dig en hel del kreditupplysningar, något som påverkar kreditvärdigheten mycket negativt.

Köp drömlägenheten med lånad kontantinsats

För de allra flesta bostadsköpare är det största hindret som står emellan dem och drömlägenheten kontantinsatsen. När det kommer till köp av lägenheter och andra bostäder är nämligen uttrycket att “det krävs pengar för att tjäna pengar” väldigt påtagligt och sant.

Så hur ska man kunna ta sig in på bostadsmarknaden om man saknar en bostad att sälja, kanske du undrar? Svaret på denna fråga kommer vi att ge dig nedan, och det rör sig om en genväg som omedelbart kan ta dig ett steg närmare din drömlägenhet!

Om att låna till kontantinsatsen

När du ska köpa en lägenhet, d.v.s. investera i en bostadsrätt, är den köpeskilling som ska betalas uppdelad i tre olika delar:

  • en kontantinsats på minst 15 %,
  • en handpenning på omkring 10 %,
  • och den resterande köpesumman (cirka 75 % av köpeskillingen).

Storleken på handpenningen varierar något, men kontantinsatsen uppgår alltid till 15 % eller mer. Detta då du enligt lag behöver finansiera åtminstone en så pass stor del av köpet med hjälp av kontanta medel.

Det kan därmed vara svårt att skrapa ihop hela kontantinsatsen med sparade pengar, för vem har i ärlighetens namn flera hundra tusen kronor liggandes på ett sparkonto?! Som tur är kan du dock göra livet enklare för dig genom att låna till kontantinsatsen.

Det finns nämligen ingen lag eller regel som säger att du inte kan teckna ett privatlån som motsvarar den summa som ska betalas i kontantinsats. Detsamma gäller för övrigt även för handpenningen.

Du har med andra ord möjlighet att låna till hela lägenhetsköpet. Detta förutsätter att du har möjlighet att beviljas såväl ett bolån som täcker merparten av köpeskillingen samt ett privatlån som omfattar resterande del av summan. Via jämförelsetjänsten lånen.se kan du jämföra såväl privatlån som bolån och ansöka om det mest förmånliga alternativet inom bägge kategorier.

Högre kontantinsats kan vara fördelaktig

Om du har möjlighet att gå in med en större kontantinsats än 15 % för att finansiera ditt lägenhetsköp, kan det vara värt att överväga att göra detta. Genom att öka kontantinsatsen kan du ofta förhandla dig till en mer fördelaktig ränta på det lånade beloppet. Detta förutsätter naturligtvis att du inte behöver låna ihop hela kontantinsatsen – bolån har i regel betydligt lägre räntor än blancolån.

Avslutande tankar

Det finns flera olika sätt på vilka du som bostadsköpare kan finansiera din drömlägenhet. För att få ihop pengar till kontantinsatsen och handpenningen kan du till exempel välja att sälja en befintlig bostad, använda sparade pengar för att finansiera lägenhetsköpet, låna pengar från släkt och vänner eller sälja av värdefulla tillhörigheter.

Alla dessa alternativ har sina för- och nackdelar, men det allra bästa alternativet – om du inte äger en bostad som du ändå har tänkt sälja – är vanligtvis att teckna ett separat lån för kontantinsatsen och handpenningen. Genom att göra detta kan du på ett enkelt sätt frigöra kontanta medel att investera lägenhetsköpet med. Detta kan vara väldigt fördelaktigt, särskilt när räntorna ligger så pass lågt som de för tillfället gör.

Bolån och räntor – Gör förarbetet för en bra deal

Att köpa sin egen bostad är en dröm som många har. Det är dock ett av de dyraste köpen som du med största sannolikhet kommer att göra i livet, och det är ytterst få som har möjligheten att betala för sitt drömhem ur egen ficka. Lyckligtvis finns det möjligheter till bostadslån, men är du någon som inte är så insatt i frågan så kan det vara svårt att förstå innebörden av alla lånevillkor och räntesatser. Gör du din research innan du ansöker om ditt lån så ökar chanserna för att du ska få till en så bra deal som möjligt.

Ta inga förhastade beslut

Med tanke på den stora summa som du kommer att låna med ditt bostadslån så är det en god idé att undersöka så många alternativ som möjligt. Du jämför bolåneräntor enkelt genom att besöka en jämförelsesajt som kan ställa olika bankers aktuella räntor mot varandra. På så sätt kan du försäkra dig om att du får en så bra lånedeal som möjligt.

Se till att inte välja första bästa alternativ. Jämförelsesajter kan hjälpa dig att sålla agnarna från vetet, men för att beviljas lånet som du hoppas kan du behöva höra dig för med flera olika banker. Varje bank och handläggare gör sin egen bedömning över hur stort bolån du kan beviljas. Många gånger är det också möjligt att förhandla sig till en ännu bättre bolåneränta när låneavtalet väl ska sättas samman.

Det gäller för ett bolån

Bolånet är ett typ av privatlån med säkerhet som hjälper dig med möjligheten att köpa bostad. När du skriver ett avtal med en långivare för ett bolån så kommer bostaden du köper att fungera som en garanti. Banken tar alltså egendomen som en form av säkerhet ifall det skulle bli så att du inte kan betala av lånet. Att bostaden som köps används som säkerhet är en av anledningarna till att bolån för väldigt höga summor kan beviljas.

Det är mycket som väger in i hur mycket pengar du får låna, men de utgår alla från din ekonomiska status. Sådant som ses över är exempelvis din löneinkomst, kapital, jobbsäkerhet med mera. Lånet du sedan kommer att beviljas grundar sig också på hur mycket banken förutspår att du kan betala i månaden, baserat på den information som de har samlat.

En viktig detalj att ha med sig är att det inte är möjligt att låna hela summan för ett bostadsköp, utan lånet får inte vara på mer än 85% av priset på bostaden. De resterande procenten, den så kallade kontantinsatsen, måste du finansiera på annat sätt. Det kan ske genom pengar du har sparade eller genom andra typer av lån.

Om du gör grundarbetet och undersöker så många alternativ som möjligt, så kan du känna dig trygg när du väl skriver på låneavtalet och köper dig din alldeles egna bostad.