Hyresvärdars krav på blivande hyresgäster

Över 1 000 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är även gratis att starta konto för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.

 

 

 

Står du i begrepp att skaffa hyreskontrakt? Då kan det vara bra att känna till vilka förberedelser du behöver vidta, och hur du kan underlätta för din ansökan. Här följer exempel på några av de saker som är viktiga att känna till.

Hur tänker hyresvärdarna?

Det är stora skillnader mellan bostadsbolagens krav och på vilket sätt de accepterar hyresgäster. Du kan tjäna på att känna till hur hyresvärdarna tänker. Ofta tar de kreditupplysning eller begär referenser. De kan också välja att kontrollera att Du har fast anställning så att du kan betala hyran. De senaste åren visar att de flesta hyresvärdar har lättat på inkomstkravet, men det finns fortfarande bostadsbolag som sätter höga inkomstkrav medan andra inte har några inkomstkrav alls. Oftast handlar det om en individuell bedömning.

Vad räknar hyresvärdarna som inkomst?

Här finns många olika synsätt. Majoriteten av fastighetsägarna kan godkänna sökandekandidater med ostabil inkomst eller a-kassa och sjukpenning. Man kan också godkänna t ex försörjningsstöd, etableringsbidrag och barnbidrag. De privata värdarna är mer återhållsamma än kommunala värdar. Om du har skulder och betalningsanmärkningar kan detta bli ett hinder för ett hyreskontrakt, här gör bostadsbolagen individuella bedömningar. En blivande hyresgäst som tackar ja till ett bostadserbjudande behöver oftast visa ett intyg på att man kan uppfylla hyresvärdens krav.

Pension och a-kassa är också inkomst

Om du är pensionär krävs ett intyg från Pensionsmyndigheten eller din pensionsutfärdare. Om du uppbär a-kassa kan det krävas ett intyg som visar att du är medlem samt att du kan bevisa antal ersättningsdagar. Om du studerar ska du vara beredd att visa intyg från högskola/universitet eller yrkeshögskola. Det brukar också gå bra med antagningsbeskedet.

Hyresvärdarna godkänner inte att man har dubblerat boende. Om Du är i färd med att sälja din bostad behöver du kunna visa detta, exempelvis via uppdragsavtalet till mäklaren. Det är också vanligt att hyresvärdarna inte godkänner att ett gift par har två bostäder. Detta innebär att man kan behöva uppvisa ett intyg på äktenskapsskillnad (Tingsrätten) för att visa att processen är startad. Andra exempel på intyg är också att man kan behöva intyga hur många som bor i hushållet, ett så kallat familjebevis. Det kan vara så att hyresvärden bedömer att lägenheten är anpassad för ett maxantal boende.

Intyg du behöver uppvisa

Vilka intyg behöver Du när du söker bostad? Det är bra att förbereda alla dokument – hyresvärden efterfrågar vanligtvis följande:

 • Intyg för inkomst/anställning
 • Namn och personnummer
 • Anställningsdatum och anställningsform (ange om tidsbegränsning finns) samt jobbtitel
 • Arbetsgivare/uppdragsgivare, namn och organisationsnummer
 • Sysselsättning i procent
 • Årsinkomst inklusive semesterersättning och eventuell övertidsersättning
  Arbetsgivare som skriver under intyget ska även ange den egna befattningen och kontaktuppgifter.
 • Löneavi, oftast de tre senaste månaderna

Om Du har firma eller handelsbolag

Om du driver egen firma brukar hyresvärden oftast be dig att uppvisa följande dokument:

 • Registreringsbevis för din firma
 • Senaste, eller flera, deklarationer godkända av Skatteverket
 • Balans, resultatrapport och bokslut
 • I vissa fall även intyg av revisor som styrker din lön
 • Taxerad inkomst som framkommer när hyresvärden tar en kreditupplysning

Vid aktiebolag gäller i stort sett samma dokumentation men där styrker Du enklare din lön genom uppvisande av de tre senaste lönebeskeden, eftersom Du är anställd i ett aktiebolag.

Boverkets kartläggning

I Boverkets kartläggning av bostadsbolag framkommer det flera saker som exempelvis skillnader mellan allmännyttiga hyresvärdar och de privata.1 En privat hyresvärd vill ofta träffa den bostadssökande personligen medan t ex en kommunal hyresvärd inte gör detta. Det framgick också av undersökningen att en del av de privata bolagen även söker upp den bostadssökandes internetnärvaro som Facebook, Instagram och andra sociala media. I vissa fall kontrollerar man också brottsregistret.1)

Källhänvisning:

https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2017/hyresvardars-krav-pa-blivande-hyresgaster.pdf

Över 1 200 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är gratis att starta konto även för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.