Funderar du på att köpa din första bostad? Då har du ett stort val framför dig. Det finns en rad saker att tänka på och i den här guiden redogör vi för allt du behöver veta. Häng med!
Att köpa en bostad för första gången är ett stort beslut. Det är mycket som ska vara förberett, både på ett personligt och ekonomiskt plan. Nedan går vi igenom hur du går från flyttdrömmar till budgivning och vad som krävs för att få ett bolån.
1. Se över din ekonomi
Om du är intresserad av att köpa en bostad behöver du först och främst se över din ekonomi. Hur ser dina besparingar ut? Är din ekonomi stabil nog att klara av ett bolån? Vilken summa behöver du ha tillgänglig för kontantinsatsen?
Ett bolån får som mest utgöra 85 % av bostadens kostnad. Den resterande summan måste du själv stå för. Det går visserligen att ta ett privatlån, men det är alltid bra att kunna finansiera kontantinsatsen med egna pengar.
2. Undersök vilken typ av bostad du vill ha
Det är enkelt att förstå varför man skulle vilja ha en egen bostad men svårare att veta exakt vad man är ute efter. Ska du satsa på en lägenhet eller en villa? I vilket område kan du tänka dig att bo? Hur mycket får bostaden kosta?
Fundera på frågorna ovan i lugn och ro och titta gärna på olika boenden. Det finns mängder med mäklarbyråer och andra sajter där du kan kika på olika bostäder. Lägg lite tid på att se vad som känns bäst.
3. Ansök om lånelöfte & spara pengar till kontantinsatsen
När du vet ungefär vilken typ av bostad du vill ha blir det enklare att veta hur priset kan se ut. Då är det läge att spara ihop pengarna som behövs till kontantinsatsen. Som nämnt behöver du stå för 15 % av bostadens totala kostnad, vilket oftast är ganska mycket pengar. Om du exempelvis vill köpa ett hus för 3 miljoner kronor blir kontantinsatsen 450 000 kronor. Det kan för många vara svårt att spara ihop till kontantinsatsen, kolla därför om du har möjlighet att finansiera kontantinsatsen med ett lån.
I det här skedet är det också en god idé att ansöka om ett lånelöfte. Med ett sådant i handen är du redo att gå på visningar och lägga bud på drömbostaden.
4. Gå på visningar
Har du sett över din ekonomi, sparat ihop en summa och fått ett lånelöfte? Då är du redo att gå på visningar. Det är viktigt att gå på flera visningar för att få en realistisk bild av bostäderna. Dessutom blir det enklare att välja rätt om du har sett flera olika alternativ.
Kom ihåg att hålla dig till din budget. När man ser en till synes perfekt bostad är det enkelt att bli väldigt optimistisk, men det är viktigt att tänka rationellt. Räkna ut den totala kostnaden för lånets månadsbetalningar, räntan och andra eventuella kostnader. Om du ska köpa en bostadsrätt tillkommer en månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Det är också viktigt att titta på föreningens ekonomi eftersom den kan komma att påverka dig i framtiden.
5. Lägg bud
När du har hittat en bostad som känns rätt är det dags att börja lägga bud. Om du har tur kan du köpa den utan större problem men det kan också vara så att någon annan lägger ett högre bud. Därför är det viktigt att fundera över exakt hur mycket du är villig att betala. I vissa fall kan det gå bra att spendera något mer än planerat men det förutsätter att din ekonomi klarar av kostnaderna. Det är alltid bra att ha en tydlig budget och veta precis hur mycket du har råd att erbjuda.
Vad krävs för att få ett bolån?
1. Ha en ordnad ekonomi
För att bli beviljad ett bolån behöver du ha en ordnad ekonomi. Precis som vid vilket annat lån som helst vill långivaren försäkra sig om att du har möjlighet att återbetala lånet i tid. Därför behöver du leva upp till bankens krav på inkomst, kreditvärdighet, o.s.v. Ett första steg för att få ett bolån är alltså att ha god ekonomi.
2. Spara pengar
När du ansöker om ett bolån är det bra att kunna visa upp ett sparkonto. Bolånet får som mest utgöra 85 % av bostadens kostnad. Om du själv har resterande 15 % sparade visar det för banken att du har god ekonomi.
3. Räkna ut den totala kostnaden
Innan du ansöker om ett lån behöver du veta exakt hur mycket du behöver men också hur mycket lånet skulle kosta dig. Ett tips är att använda en bolånekalkylator. Då kan du se hur mycket bostaden du är intresserad av skulle kosta per månad.
4. Välj mellan fast eller rörlig ränta
Ett bolån kan komma med en fast eller rörlig ränta. Du kan välja en fast ränta och binda den på mellan 1 och 10 år. Då vet du exakt hur mycket du kommer att betala under den perioden. Du kan också välja rörlig ränta. Eftersom räntan kan gå både upp och ner kan en rörlig ränta både vara till din fördel och nackdel.
5. Jämför olika långivare
Ett sista tips är att jämföra olika bolån. Storbankerna har ofta lägre räntor är andra långivare men det kan variera. Besök gärna en jämförelsesajt där du enkelt kan jämföra olika alternativ och se vilket som skulle passa dig bäst.