Köp drömlägenheten med lånad kontantinsats

För de allra flesta bostadsköpare är det största hindret som står emellan dem och drömlägenheten kontantinsatsen. När det kommer till köp av lägenheter och andra bostäder är nämligen uttrycket att “det krävs pengar för att tjäna pengar” väldigt påtagligt och sant.

Så hur ska man kunna ta sig in på bostadsmarknaden om man saknar en bostad att sälja, kanske du undrar? Svaret på denna fråga kommer vi att ge dig nedan, och det rör sig om en genväg som omedelbart kan ta dig ett steg närmare din drömlägenhet!

Om att låna till kontantinsatsen

När du ska köpa en lägenhet, d.v.s. investera i en bostadsrätt, är den köpeskilling som ska betalas uppdelad i tre olika delar:

  • en kontantinsats på minst 15 %,
  • en handpenning på omkring 10 %,
  • och den resterande köpesumman (cirka 75 % av köpeskillingen).

Storleken på handpenningen varierar något, men kontantinsatsen uppgår alltid till 15 % eller mer. Detta då du enligt lag behöver finansiera åtminstone en så pass stor del av köpet med hjälp av kontanta medel.

Det kan därmed vara svårt att skrapa ihop hela kontantinsatsen med sparade pengar, för vem har i ärlighetens namn flera hundra tusen kronor liggandes på ett sparkonto?! Som tur är kan du dock göra livet enklare för dig genom att låna till kontantinsatsen.

Det finns nämligen ingen lag eller regel som säger att du inte kan teckna ett privatlån som motsvarar den summa som ska betalas i kontantinsats. Detsamma gäller för övrigt även för handpenningen.

Du har med andra ord möjlighet att låna till hela lägenhetsköpet. Detta förutsätter att du har möjlighet att beviljas såväl ett bolån som täcker merparten av köpeskillingen samt ett privatlån som omfattar resterande del av summan. Via jämförelsetjänsten lånen.se kan du jämföra såväl privatlån som bolån och ansöka om det mest förmånliga alternativet inom bägge kategorier.

Högre kontantinsats kan vara fördelaktig

Om du har möjlighet att gå in med en större kontantinsats än 15 % för att finansiera ditt lägenhetsköp, kan det vara värt att överväga att göra detta. Genom att öka kontantinsatsen kan du ofta förhandla dig till en mer fördelaktig ränta på det lånade beloppet. Detta förutsätter naturligtvis att du inte behöver låna ihop hela kontantinsatsen – bolån har i regel betydligt lägre räntor än blancolån.

Avslutande tankar

Det finns flera olika sätt på vilka du som bostadsköpare kan finansiera din drömlägenhet. För att få ihop pengar till kontantinsatsen och handpenningen kan du till exempel välja att sälja en befintlig bostad, använda sparade pengar för att finansiera lägenhetsköpet, låna pengar från släkt och vänner eller sälja av värdefulla tillhörigheter.

Alla dessa alternativ har sina för- och nackdelar, men det allra bästa alternativet – om du inte äger en bostad som du ändå har tänkt sälja – är vanligtvis att teckna ett separat lån för kontantinsatsen och handpenningen. Genom att göra detta kan du på ett enkelt sätt frigöra kontanta medel att investera lägenhetsköpet med. Detta kan vara väldigt fördelaktigt, särskilt när räntorna ligger så pass lågt som de för tillfället gör.