Bolån och räntor – Gör förarbetet för en bra deal

Att köpa sin egen bostad är en dröm som många har. Det är dock ett av de dyraste köpen som du med största sannolikhet kommer att göra i livet, och det är ytterst få som har möjligheten att betala för sitt drömhem ur egen ficka. Lyckligtvis finns det möjligheter till bostadslån, men är du någon som inte är så insatt i frågan så kan det vara svårt att förstå innebörden av alla lånevillkor och räntesatser. Gör du din research innan du ansöker om ditt lån så ökar chanserna för att du ska få till en så bra deal som möjligt.

Ta inga förhastade beslut

Med tanke på den stora summa som du kommer att låna med ditt bostadslån så är det en god idé att undersöka så många alternativ som möjligt. Du jämför bolåneräntor enkelt genom att besöka en jämförelsesajt som kan ställa olika bankers aktuella räntor mot varandra. På så sätt kan du försäkra dig om att du får en så bra lånedeal som möjligt.

Se till att inte välja första bästa alternativ. Jämförelsesajter kan hjälpa dig att sålla agnarna från vetet, men för att beviljas lånet som du hoppas kan du behöva höra dig för med flera olika banker. Varje bank och handläggare gör sin egen bedömning över hur stort bolån du kan beviljas. Många gånger är det också möjligt att förhandla sig till en ännu bättre bolåneränta när låneavtalet väl ska sättas samman.

Det gäller för ett bolån

Bolånet är ett typ av privatlån med säkerhet som hjälper dig med möjligheten att köpa bostad. När du skriver ett avtal med en långivare för ett bolån så kommer bostaden du köper att fungera som en garanti. Banken tar alltså egendomen som en form av säkerhet ifall det skulle bli så att du inte kan betala av lånet. Att bostaden som köps används som säkerhet är en av anledningarna till att bolån för väldigt höga summor kan beviljas.

Det är mycket som väger in i hur mycket pengar du får låna, men de utgår alla från din ekonomiska status. Sådant som ses över är exempelvis din löneinkomst, kapital, jobbsäkerhet med mera. Lånet du sedan kommer att beviljas grundar sig också på hur mycket banken förutspår att du kan betala i månaden, baserat på den information som de har samlat.

En viktig detalj att ha med sig är att det inte är möjligt att låna hela summan för ett bostadsköp, utan lånet får inte vara på mer än 85% av priset på bostaden. De resterande procenten, den så kallade kontantinsatsen, måste du finansiera på annat sätt. Det kan ske genom pengar du har sparade eller genom andra typer av lån.

Om du gör grundarbetet och undersöker så många alternativ som möjligt, så kan du känna dig trygg när du väl skriver på låneavtalet och köper dig din alldeles egna bostad.