Västmanlands län är ett av Sveriges län, beläget i Svealand och vars residensstad är Västerås. Västmanlands län omfattar den östra delen av landskapet Västmanland, samt mindre delar av angränsande landskap. Länet består av 10 kommuner.
Kommuner med hyresvärdar i Västmanlands län
Carl Wilhelm von Sydow menade 1937 att Västmanland knappast har någon självständig prägel kulturellt ”Kustlandet ansluter sig nära till de övriga Mälarlandskapen, medan de n. delarna närmast ansluta sig till Dalarne.”[4] Bergslagen hade medfört ”egendomligheter” i husinredningen som gjutjärnskaminer i stället för öppna spisar och höga järnskorstenar. Även sägendiktningen dominerades av gruvrån och skogsrån. De glesast bebodda delarna i landskapet var skogsbygderna i nordväst.
Folkkulturen har präglats av mötet mellan sydliga och nordliga inflytanden, men också av näringslivstyperna: bergslags-, bruks- och jordbruksbygd. Bergsmannakulturen medförde ett tidigt accepterande av borgerliga, urbana kulturelement, men också kontakter med kontinental tradition i fråga om till exempel festseder.
Nordliga drag möter i slutna gårdsfyrkanter av samma typ som i Dalarna, medan särskilt i öster den centralsvenska gårdsformen med portlider mellan man- och fägård slagit igenom. Folktro och folkdikt är väldokumenterade och uppvisar många drag som förknippar dem med nordsvensk tradition, till exempel rikedom på motiv om föreställningar kring skogsrået. För utforskning av och skydd åt växt-, djur- och kulturminnen verkar den 1861 av Dybeck stiftade Västmanlands fornminnesförening, med museum i Västerås slott och Vallby friluftsmuseum.