Hyra lägenhet i Spanien

Hyra bostad i Spanien

Många drömmer sig bort till länder som bjuder på sol, bad och värme året runt. För många förblir det endast en dröm medan vissa faktiskt tar steget. När det kommer till att hyra hus är Spanien ett populärt land för bosättning. Det är inte svårt att förstå varför då Spanien bjuder på behagligt väder och god mat. I helhet är Spanien ett väldigt trevligt land och även billigare än Sverige. Därför anser många att man får bättre livskvalité i Spanien än i Sverige.

Populära städer för svenskar

Några av de populäraste ställena att bo på i Spanien är Malaga, Alicante, Torrevieja och Fuengirola. Även Mallorca och Kanarieöarna är väldigt populära att hyra bostad på. Innan man väljer att flytta till Spanien är det bra att förbereda sig. Då Spanien är ett EU-land behöver man inte tänka på att ansöka om visum. Man kan flyga till Spanien och vara där i upp till 3 månader innan man behöver registrera sig hos de spanska myndigheterna.

Skatt och registrering

När det kommer till skatt och registrering skiljer det sig från land till land. I Spanien använder man sig av NIE-nummer vilket är ditt skatteidentifikationsnummer. Efter att du fått detta nummer kan du göra nödvändiga saker som att öppna bankkonto, öppna internet- och telefonabonemang och teckna försäkringar. Planerar man att stanna utomlands i mer än ett år måste man även anmäla detta till Skatteverket. Detta är så att Skatteverket vet att du är bosatt någon annanstans. Man behåller fortfarande sitt personnummer och sin rösträtt i Sverige.

En viktig men liten detalj som man ofta glömmer bort är adressändring. Detta behöver man göra först i Sverige och då kan man uppge sin nya adress i Spanien. Därefter är det bra att skicka eftersändning vilket kostar en liten slant. På så sätt kan du vara säker på att din post inte hamnar i fel händer.