Spara pengar på att jämföra elavtal

I samarbete med hittaelavtal.se

Det finns idag många olika aktörer på elmarknaden så det traditionella valet av elleverantör behöver inte alltid vara det bästa för dig. Om du tar dig tid att se över de alternativ du har innan du tecknar ditt avtal kan det finnas pengar att spara.

Generellt kring elavtal

När du ska teckna avtal för att få el levererad till dig är det uppdelat på två delar: elnät och elhandel. Elnätsbolagen är givna för olika geografiska områden då det är de bolagen som äger och opererar elnäten som kommer in i din bostad. Det vill säga alla kablar som är nedgrävda eller uppmonterade på master. Elnätsbolaget kan du alltså inte välja, utan du kommer ha det som äger näten i ditt område.

Men när det gäller elhandeln, det vill säga den konsumtion av el du gör, är det fritt fram för dig att välja mellan de många elleverantörerna som finns på marknaden. Oavsett vad du har för preferenser kommer du att hitta en aktör som passar just dig.

Att välja elhandelsleverantör

När du ska teckna ett avtal för elhandel finns det många olika kategorier du kan titta på. Exempelvis följande.

  • Typ av energi. Elhandelsleverantörer kan idag erbjuda el som producerats via många olika källor. Har du exempelvis miljömässiga preferenser finns det flera leverantörer som uteslutande erbjuder el som producerats via förnybara energikällor.
  • Avtalstyp. Du kan välja att teckna ditt avtal med fast pris, vilket innebär att du binder avtalet under en period och då betalar en given summa varje månad. Du kan även välja att ha ett fullt rörligt elavtal där dina kostnader följer elbolagets kostnader. Det går även att få kombinerade varianter där vissa delar är fasta och vissa rörliga.
  • Kundnöjdhet. Du kan se vad kunder tycker om de olika elleverantörerna för att välja bolag utifrån kundnöjdhet.

När du ska göra ditt val kan du med fördel använda hitta Elavtal för att smidigt kunna jämföra de olika aktörerna på marknaden.