Lediga lägenheter i Eksjö kommun

Över 1 000 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är även gratis att starta konto för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.

 

 

 

Söker du lägenhet i Eksjö kommun? Här kan du hitta alla privata hyresvärdar som erbjuder hyreslägenheter.

Eksjö är en tätort i Småland och centralort i Eksjö kommun, Jönköpings län. Staden har sedan lång tid tillbaka inhyst betydelsefulla inrättningar såsom lasarett, ting och militärexercis. Efter 1860-talet tappade platsen dock snabbt i betydelse när Södra stambanan inte drogs över de gamla städerna Växjö-Vetlanda-Eksjö utan istället över Alvesta-Sävsjö-Nässjö.

eksjö

Efter en tid fick staden dock en viss betydelse som järnvägsstad i och med egenskapen av järnvägsknut mellan bibanorna Nässjö-Oskarshamn järnväg och Eksjö-Österbymo Järnväg. I sjukvårds- och statsförvaltningssyfte har dock Eksjö alltid varit av stor betydelse för områdena på och ikring Småländska höglandet.

Eksjö finns omnämnd som tingsplats redan på 1300-talet, på den tiden kallades platsen för ”Ekesiö”. I Eksjö löpte vägen mellan biskopssätena Linköping i norr, och Växjö och Kalmar i söder, samman med vägen från Västergötland mot Östersjökusten. Platsen blev en naturlig samlingsplats för handel och tingsförättningar.

Eksjö stad fick sina stadsrättigheter år 1403 av Erik av Pommern. Det medeltida Eksjö låg cirka 500 meter sydväst om den nuvarande stadskärnan, mellan Breviksvägen och Bykvarn. Som stad betraktat var den förmodligen av oansenlig storlek, sannolikt bara en liten bondby. På den tiden fanns sex städer i Småland: Jönköping, Kalmar, Vimmerby, Västervik, Växjö och Eksjö.

eksjö

Eksjö station, byggt 1897, var under cirka 40 år en järnvägsknut mellan Nässjö-Oskarshamns järnväg och Eksjö-Österbymo järnväg.

Det Nordiska sjuårskriget 1563-1570 innebar den första katastrofen för Eksjö stad. I samband med den danske fältherren Daniel Rantzaus fälttåg brändes staden ner av befolkningen år 1568. Samma år skickade Erik XIV ett brev till sin slottsbyggare i Vadstena, flamländaren Arendt de Roy, där han befalldes att skyndsamt bege sig till Eksjö. Där stakade han ut hur den nya staden skulle byggas och på Erik XIV:s befallning flyttades staden till den ås där stads- och sockenkyrkan var belägen sedan medeltiden.

År 1602 fick Eksjö sin första skola.

Eksjö har genom åren haft många olika borgmästare och en av de mer kända är Johan Lorentz Munthe. Han var borgmästare i Eksjö under 1756-1785 och det är om honom som Alice Tegnérs barnvisa Borgmästar Munthe handlar om.

År 1856 inträffar en ny katastrof i staden. Stadsdelen söder om kyrkan brinner ner nästan helt fullständigt efter att en vårdslös gesäll torkat sina kläder framför öppen eld. Den norra stadsdelen räddades efter att befolkningen gjort en brandgata genom att riva bort hälften av ett hus. Byggnaden kallas därefter för Halvan. År 1857 upprättades en ny stadsplan för den brunna stadsdelen. Det blev en stadsplan som gick efter den tidens tankar om stadsplanering; ljus och luft samt betoning på brandsäkerhet och hygien. De olika stadsplanerna har gjort att det är en tydlig skillnad mellan de olika tidsepokerna i stadsbilden.

År 2003 firade Eksjö 600-årsjubileum med en mängd evenemang under året, bl.a. kom kungaparet på besök den 16 maj.

Privata hyresvärdar i Eksjö

Här hittar du kontaktuppgifter till alla kommunala och privata hyresvärdar i Eksjö.

  • Br. Styrenius Fastighets AB, 013-13 10 96
  • Bruzahem AB, 0496-101 99
  • Heidenfors Fastigheter, 0707-70 60 10
  • Henriksson & Gemby Fastigheter, 0380-742 28
  • JBT Fastigheter AB, 070-570 84 74
  • Leif Dahlén fastigheter i Eksjö AB, 0381 – 61 14 54 
  • Norrgårdens Förvaltning AB, 0381-105 90
  • Riddarberget AB, 0383-76 39 50
  • Reveljen Fastighets AB, 0496-101 99

Vill ni också synas här ?

Maila: [email protected]

Eksjö

Eksjö är en tätort i Småland och centralort i Eksjö kommun , Jönköpings län . Staden har sedan lång tid tillbaka inhyst inrättningar

Eksjö kommun

Eksjö kommun är en kommun i Jönköpings län . Kommunen ligger på småländska höglandet .

Eksjö tingsrätt

Eksjö tingsrätt är en tingsrätt i Sverige med kansli i Eksjö . Domsaga n omfattar kommunerna Aneby , Eksjö , Nässjö , Sävsjö , Tranås och

Eksjö socken

Eksjö socken i Småland ingick i Södra Vedbo härad och är sedan 1971 en del av Eksjö kommun i Jönköpings län . Socknens areal är 105,88

Eksjö stad

Eksjö stad var en tidigare kommun i Jönköpings län . Administrativ historik: Eksjö stad fick sina stadsrättigheter år 1403 av Erik av

Albert Engström-museum

Albert Engström-museum är ett författarmuseum i Eksjö . Albert Engström-museum ligger på Österlånggatan 31 i gamla stadskärnan.

Eksjö garnison

Eksjö garnison är Eksjö kommun s tredje största arbetsplats med cirka 500 anställda. Historik: Eksjö har gamla anor inom det militär a som

Eksjö museum

Eksjö museum är ett kommunalt museum i Eksjö . Eksjö museum grundades efter en betydande donation av material om Albert Engström av

 

Ännu mer fakta om Eksjö klickaHÄR

Över 1 200 st lediga lägenheter

Just nu har Samtrygg.se över 1 000 st olika lediga lägenheter på sin hemsida. Det är helt gratis att skapa ett konto och kika in om någon av lägenheterna är något för dig. Gratis är gott!

Det är gratis att starta konto även för dig som har en bostad som du vill få hjälp hyra ut via Samtrygg.